ارتباط عوارض دیابت با تخریب عصب  پیام رسان به  مغز استخوان

کار تحقیقاتی که توسط پروفسور Busik وهمکارانش در دانشگاه میشیگان بروی تخریب عصب پیام رسان به مغز استخوان صورت گرفت، کلیدی برای درمان بهتر رتینوپاتی در آینده در اختیار محققین قرار داده است.

بیش از80٪ بیماران دیابتی به تخریب رگهای خونی در شبکیه مبتلا هستند که به آن رتینوپاتی می گوئیم . پروفسور جولیا باسیک معتقد است: کلید درمان رتینوپاتی در شبکیه نیست بلکه باید از تخریب عصبی که به مغز استخوان می رود، جلوگیری نمود، زیرا تخریب عصب سبب آزاد شدن غیر طبیعی سلولهای بنیادی از مغز استخوان  به خون می گردد که همین موضوع با عوارض عروقی مرتبط است.

در رتینوپاتی رگهای خونی بطور غیر طبیعی در شبکیه رشد می کنند و باعث مشکلات بینایی و نهایتاً کوری می شوند. پیشرفت های زیادی در درمان عوارض دیابت صورت گرفته است اما اکثر درمانهای رتینوپاتی با کمک لیزر انجام می شود که برای بیماران دردناک بوده و بخشی از شبکیه را نابود می کند.

پروفسور باسیک نتیجۀ این تحقیق را در مجلۀJournal of Experimental Medicine   به چاپ رسانده است. پروفسور باسیک و گروهش دریافتند که تخریب عصب در مغز استخوان افراد دیابتی بروی رها شدن سلولهای پیش ساز اندوتلیالی (Endothelial progenitor cells یا Epcs  ) که نوعی سلول بنیادی است که از مغز استخوان به خون آزاد می شود، تأثیر می گذارد.

بطور طبیعی سلولهای پیش ساز اندوتلیال یا Epc از مغز استخوان به خون وارد شده و بهنگام خواب به تعمیر تخریبهای صورت گرفته درجدار رگها در سیستم عروقی می پردازند.

با استفاده ازمدلهای حیوانی، محققین مشاهده کردند که نحوۀ آزاد شدن Epc از مغز استخوان بیماران دیابتی و تولید کم   و غیر طبیعی سلولهای آنها در هنگام خواب (زمانیکه بیشترین نیاز به این سلولها هست) عامل اصلی بروز عوارض عروقی از جمله رتینوپاتی است. در واقع کاهش میزان سلولهای Epc  در هنگام خواب سبب  رتینوپاتی می شود.

زمانیکه تخریب عصب در مغز استخوان بیمار دیابتی صورت می گیرد، پیام هایی که زمان آزاد شدن این سلولهای بنیادی را مشخص می کند دیگر به مغز استخوان نمی رسند و سبب کاهش آزاد شدن این سلولها در هنگام خواب می شود.

این مطالعه هدف درمانی جدیدی را برای درمان تمام عوارض عروقی دیابت نظیر رتینوپاتی بوجود آورده است. بهمین علت محققین کار خود را بروی سلولهای بنیادی تولید شده از مغز استخوان و عوامل تخریب عصب در مغز استخوان متمرکز کرده اند. پرفسور باسیک می گوید : ما می دانیم در شبکیه چه اتفاقی می افتد والبته درمانهای تهاجمی بسیاری برای رتینوپاتی وجود دارد اما در حال حاضر در جستجوی راهی برای پیشگیری از تخریب عصب اصلی در مغز استخوان و درمان یا جایگزینی برای سلولهای پیش ساز اندوتلیالی تخریب شده هستیم. قدم بعدی در این تحقیقات بررسی علت تخریب عصب در مغز استخوان بیماران دیابتی است.

منبع:

www.sciencedaily.com